Fonduri Europene

Accesarea de fonduri europene – principii de bază

Accesarea de fonduri europene – principii de bază

Principiile care stau la baza accesării fondurilor UE au fost prezentate de către consultanţii Succes Consult la o întâlnire cu cei interesaţi  de realizarea de preiecte cu finantare din fonduri UE în oraşul Dej. Consultanţii au scos in evidenţă clar principiile care stau la baza acesarii fonduri europene.

O idee des întâlnită atunci când este vorba de finanţarea din fonduri europene este că ”se poate finanţa orice idee de afaceri care are un proiect bine realizat.”

Pentru a lămuri această prejudecată, fost prezentate un număr de principii şi reguli de bază pentru obţinerea de fonduri europene. Iată un rezumat al celor prezentate şi discutate la seminarul de la sediul firmei de către consultanţii în fonduri europene la Dej :

 

 1. accesarea fondurilor europene poate fi făcută doar cei ale căror  idei şi planuri de afaceri care se încadrează pe un anumit segment  finanţat din fonduri UE.
 2. Pentru a primi o finanţare pentru un proiect trebuie să fii înregistrat ca persoană juridică şi să îndeplineşti o serie de criterii de eligibilitate, care trebuie să fie verificate amănunţit chiar de la început.
 3. Nu trebuie să ai pile şi relaţii pentru accesarea acestor fonduri deoarece finanţările din fonduri europene sunt strict supravegheate de instituţiile statului român abilitate pe acest segment de activitate.
 4. Nu trebuie să fii expert în management de proiect, ceea ce trebuie să faci este să apelezi încă de la început la consultanţi specializaţi. Astfel vei economisi timp şi bani.
 5. Fondurile europene sunt gratuite, dar trebuie susţinute de o investiţie prealabilă, deoarece dacă vrei să implementezi un proiect, trebuie să asiguri un cash-flow cu care să faci investiţia. Aceşti bani îi vei recupera treptat după implementarea proiectului. De asemenea, trebuie să asiguri partea de co-finanţare.

 

Fiind lămurite clar prejudecăţile legate de finanţarea din fonduri europene, s-au prezentat în continuare etapele pe care trebuie să le parcurgi : DE CE vrei să realizezi acest proiect, CUM vei proceda pentru al îndeplini, CE anume te poate împiedica să obţii finanţarea şi să o implementezi.

 

  1. Pentru început stabileşti clar ceea ce vrei să realizezi pe termen mediu şi lung. Să alegi acea direcţie de finanţare pe care doreşti să o accesezi. Care este strategia şi dacă proiectul este în concordanţă cu această strategie.
  2. Nu orice idee de afaceri de poate finanţa din fonduri europene. Trebuie avute în vedere strict ce condiţii ne impune finanţatorul.
  3. Trebuie identificată cea mai bună sursă de finanţare, nu întotdeauna fondurile UE sunt potrivite pentru finanţare.
  4. Documentele din proiect trebuie completate cu atenţie. Dacă optezi pentru serviciile unei firme de consultanţă vei economisi timp şi bani.
  5. Trebuie să ai răbdare, procesul de redactare şi completare a unui plan de afaceri durează câteva luni. Dar după depunerea lui vei primi un răspuns.
  6. După aprobarea proiectului urmează redactarea documentelor de contractare si semnarea contractului de finantare.
  7. Trebuie respectate planul aprobat si termenele de implementare ale proiectului. Aici trebuie lăsat consultantul să implementeze proiectul aşa cum a fost aprobat : cu obiective şi termene clare. Unui proiect aprobat care nu respectă obiectivele şi termenele îi este retrasă finanţarea ;
  8. Se depune cererea de rambursare şi se recuperează grantul.
  9. Monitorizarea proiectului durează o perioadă de 3-5 ani, timp în care trebuie să prezinţi rapoarte şi cifre ale afacerii prin care să demonstrezi sustenabilitatea şi beneficiile finanţării.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.