Fonduri Europene Bistrita

2018 – Ce fonduri nerambursabile pot accesa IMM-urile și microîntreprinderile?

                  Pe parcursul anului 2018, microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM)  pot solicita diverse finanțări nerambursabile din fonduri europene și naționale pentru începerea unor afaceri noi sau pentru dezvoltarea și extinderea unor afaceri existente. Unele dintre programele de finanțare sunt lansate în prezent, iar alte măsuri vor fi lansate în lunile care urmează. În continuare vom prezenta principalele programe de finanțare pe care IMM-urile și microfirmele le pot accesa în 2018.

               Pentru a accesa fondurile nerambursabile trebuie îndeplinite o serie de condiții generale, pe care le vom specifica  în continuare. Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să verifice respectarea condițiilor de eligibilitate cuprinse în cadrul fiecărui ghid al solicitantului (specifice fiecărui program de finanţare) . Condiţiile principale  se referă la:

 • vechimea societății care solicită fonduri nerambursabile (fondurile disponibile putând fi accesate de firme cu vechime sau de către firme  nou înfiinţate );
 • locul de implementareal proiectului ( fondurile pot fi accesate pentru mediul urban sau rural, iar în cele mai multe situații acestea sunt diferite);
 • valoarea ajutorului financiar nerambursabil și valoarea contribuției proprii a solicitantului pentru asigurarea cofinanțării proiectului.

Vă prezentăm in continuare principalele programe de finanțare nerambursabilă pe care microîntreprinderile și IMM-urile le pot accesa:

Fonduri europene nerambursabile

 1. Investiții în exploatații pomicole

Submăsura 4.1.a din cadrul PNDR 4.2.a este destinată finanțării investițiilor în exploatațiile pomicole, atât pentru crearea unor noi livezi, cât și pentru extinderea și modernizarea unora existente. În plus, banii europeni pot fi folosiți pentru a crea, în cadrul aceleiași exploatații, a unor facilități de procesare a producției proprii.

Ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, însă și IMM-urile și microîntreprinderile organizate sub forma unor societăți comerciale sunt solicitanți eligibili.

Sesiunea de depunere a proiectelor este activă în acest moment, beneficiarii având posibilitatea de a pregăti și depune propriile proiecte până cel târziu în data de 30 iunie 2018. Fondurile totale alocate acestei sesiuni sunt de 85 de milioane de euro, iar ajutorul nerambursabil ce poate fi solicitat de o singură firmă este de 1,5 milioane de euro, aceasta fiind nevoită să asigure, de asemenea, o contribuție proprie de 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

Acesta nu este singura măsură de finanțare activă în prezent în cadrul PNDR 2014-2020. Firmele interesate de dezvoltarea unor afaceri agricole pot solicita finanțare nerambursabilă în cadrul mai multor programe ce au sesiuni active de depunere a proiectelor. Lista completă  a acestor submăsuri, precum și bugetele alocate, dar și numărul proiectelor depuse până în prezent pot fi consultate în cadrul acestei secțiuni.

 1. Investiții în exploatații agricole

                Fermierii pot accesa, în cursul anului 2018, fonduri nerambursabile pentru înființarea sau dezvoltarea fermelor vegetale, zootehnice sau mixte. Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 4.1 aferentă anului 2018 nu a fost încă anunțată, însă anul trecut proiectele au putut fi transmise în perioada 3 mai – 31 iulie 2017.

Fondurile nerambursabile pot fi solicitate de către IMM-uri și microîntreprinderi, alături de PFA-uri, dar și de alte forme juridice, pentru realizarea unor construcții agricole, achiziționarea de utilaje agricole, echipamente tehnologice, mașini de transport specializate.

                Ajutorul financiar nerambusabil este de până la două milioane de euro, beneficiarii fiind obligați să asigure o cofinanțare proprie de 50% din valoarea eligibilă a proiectelor acceptate pentru finanțare. De asemenea, beneficiarii trebuie să asigure finanțarea în întregime a cheltuielilor neeligibile care pot interveni în implementarea proiectelor.

Mai multe detalii privind această oportunitate de finanțare sunt disponibile în cadrul acestei pagini.

 1. Investiții în prelucrarea și comercializarea de produse agricole

Dacă în cadrul submăsurii 4.1 se pot realiza investiții pentru obținerea de produse agricole primare (legume, lapte, cereale, ciuperci, etc), în cadrul acestei submăsuri se pot realiza investiții pentru prelucrarea și comercializarea acestora.

Prin urmare, prin intermediul măsurii 4.2 din cadrul PNDR 2014-2020, IMM-urile și microîntreprinderile pot solicita fonduri nerambursabile pentru crearea sau dezvoltarea unor carmangerii, mori, fabrici de pâine, abatoare, fabrici de lapte și produse lactate, etc.

Fondurile nerambursabile vor fi de până la 2,5 miliioane de euro în cazul proiectelor complexe, care își propun, suplimentar față de facilitatea de procesare, și a unor lanțuri alimenare integrate (prin deschiderea unor magazine proprii).

Sesiunea aferentă anului 2017 a fost deschisă în perioada 10 iulie – 30 septembrie, astfel că și sesiunea din anul 2018 ar putea fi lansată în cea de-a doua jumătate a anului.

Mai multe informații suplimentare pot fi citite în cadrul acestei secțiuni.

 1. Investițiile în crearea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural

În completarea submăsurilor agricole, PNDR a lansat, până anul trecut, două linii de finanțare destinate exclusiv creării sau dezvoltării unor afaceri non-agricole localizate în spațiul rural.

Prima submăsură, respectiv 6.2, a vizat alocarea unor finanțări nerambursabile pentru înființarea unor afaceri non-agricole de către fermieri, în special. Astfel, aceștia puteau solicita un ajutor financiar de 50.000 70.000 de euro, fără a fi necesară cofinanțarea din partea beneficiarului.

Iată câteva exemple de afaceri finanțate în trecut prin intermediul acestei submăsuri:

 • pensiuni agroturistice;
 • service și spălătorii auto;
 • ateliere meșteșugărești pentru olărit, brodat, prelucrarea lemnului, etc;
 • mici fabrici și ateliere de producție mobilă;
 • servicii pentru populația rurală, precum frizerii, centre de fotocopiat, etc.

Măsura 6.4 a vizat sprijinirea afacerilor non-agricole existente din spațiul rural și extinderea sau modernizarea acestora prin intermediul finanțărilor nerambursabile.

Ajutorul nerambursabil maxim a fost de 200.000 de euro, iar cofinanțarea solicitată beneficiarului a fost cuprinsă de 10% sau de 30% din valoarea eligibilă a proiectului, în funcție de activitatea desfășurată.

Pentru aceste programe de finanțare nu a fost anunțat când și dacă vor fi lansate sesiuni în cursul anului 2018.

Fonduri naționale nerambursabile

Fondurile naționale nerambursabile sunt gestionate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), prin intermediul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

 1. Start-up Nation 2018

Programul Start-up Nation este cea mai importantă sursă de finanțare nerambursabilă pentru afacerile debutante, fără istoric, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

Finanțarea nerambursabilă alocată este de până la 200.000 de lei, acoperind 100% din valoarea investiției eligibile, astfel că beneficiarul va contribui financiar doar pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile care pot interveni în cadrul proiectului.

În cadrul anului 2017 a fost lansată prima sesiune a acestui program de finanțare, numărul microîntreprinderilor care au semnat acorduri de finanțare fiind de aproximativ 8.600.

Sesiunea aferentă anului 2018 nu a fost stabilită, însă ea ar putea debuta începând cu luna mai a acestui an, așa cum ar fi trebuit să se întâmple și anul trecut.

Prin intermediul acestei măsuri de finanțare, antreprnorii debutanți își pot finanța ideile de afaceri din următoarele domenii de activitate:

 • producție de bunuri de larg consum;
 • producția de soluții software;
 • industrii creative;
 • servicii și alte activități economice.
 1. Programul pentru microindustrializare

În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile microîntreprinderile și IMM-urile care au, la data depunerii cererii de finanțare, cel puțin un an istoric, astfel că firmele debutante nu pot solicita finanțare nerambursabilă prin intermediul acestei măsuri.

Finanțarea maximă ce poate fi solicitată prin intermediul acestei măsuri este de 450.000 de lei, însă beneficiarii trebuie să contribuie cu 10%-25% la valoarea eligibilă a proiectului.

Domeniile de activitate eligibile sunt doar cele de producție din clasele 1, 2 și 3 ale clasificării activităților economice din România (CAEN).

În cadrul acestei măsuri de finanțare, TVA-ul nu este considerată cheltuială eligibilă și va fi acoperit integral de către beneficiari.

 1. Programul pentru comerț și servicii

Dacă programul pentru microindustrializare finanțează activitățile de producție, prin intermediul acestei măsuri, solicitanții eligibili pot cere sprijin financiar nerambursabil pentru activități de comerț și servicii.

Totodată, doar firmele care au cel puținn un an istorc sunt eligibile pentru a primi sprijin financiar.

Ajutorul financiar alocat este de cel mult 250.000 de lei, fiind necesară, la fel ca și în cazul anterior, o cofinanțare proprie a beneficiarului cuprinsă între 10% și 25%.

Acestea nu sunt singurele programe de finanțare din fonduri naționale, lista completă a acestora urmând să fie publicată de către AIPPIMM în perioada următoare. Până atunci, poți verifica programele lansate în cursul anului 2017, la această adresă

Surse :

https://online.afir.info/ContorIntegration/DetaliiDisponibil

https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_sm_4_1_exploatatii_agricole

http://www.aippimm.ro/categorie/programe/

https://www.avocatnet.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.